GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE FEDERACIJE ZA ISPITIVANJA BEZ RAZARANJA – EFNDT

posted in: Vesti | 0

Ove godine je Generalna skupština EFNDT održana 11. aprila u Beču, tačnije u prostorijama TÜV Austria Foruma. Kao punopravni član ove asocijacije, Srpsko društvo za ispitivanje bez razaranja (SDIBR) je imalo svog predstavnika, Gorana Sofronića, podpredsednika društva. Trenutno EFNDT čine 32 punopravna člana (nacionalna Društva Evrope) i 7 pridruženih (Australija, Kina, Brazil, Indija, Izrael, Japan i Južna Afrika).

 

Dnevni red se sastojao od 12 tačaka, pri čemu su se najznačajnije odnosile na izveštaj upravnog odbora Federacije i izveštaje komiteta, radnih grupa i foruma. Raspravljalo se i o finansijama Federacije, te budućim, kalendarski bliskim konferencijama. Veoma je zapaženo bilo i izlaganje gošće, Luize Koutino (Luisa Coutinho), koja je na Skupštini prisustvovala na poziv Federacije sa ciljem da skupu izloži povezanost i ideju još bolje buduće saradnje između EFNDT i Evropske federacije za zavarivanje (EWF).

Tokom svog izlaganja ona je predstavila način (šemu) obrazovanja u oblasti zavarivanja.

Izveštaj upravnog odbora je uključio teme koje su se ticale: statuta, operativnih procedura (Federacija ih ima 18), strateškog plana, komunikacije, kao i saradnje sa Američkim društvom za IBR (ASNT).

Svoje aktivnosti izneli su i:

  • Izvršni komitet za sertifikaciju (CEC),
  • Radna grupa 1(WG 1): Obrazovanje,
  • Radna grupa 2 (WG 2): Zaštita od zračenja i transport (ADR),
  • Radna grupa 3 (WG 3): Monitoring i dijagnostika,
  • Radna grupa 4 (WG 4): Akreditacija laboratorija i kontrolnih tela,
  • Radna grupa 5 (WG 5): IBR tehnologije za javnu zaštitu i bezbednost,
  • Forum nacionalnih IBR odbora za avio-industriju,
  • Forum za železničku industriju

Češko društvo za IBR (ČSNDT) podsetilo je skup na izuzetno važnu konferenciju, koja će se održati u Pragu, sledeće godine, od 6. do 9. oktobra, a to je Evropska konferencija za IBR (ECNDT). Ovakve konferencije se po pravilu održavaju svake četvrte godine i uvek u drugoj zemlji. Tokom Skupštine izabrana je zemlja (Drušvo) koja će 2018. biti domaćin ove manifestacije, tačnije to su tri zemlje koje će zajednički organizovati konferenciju: Švedska, Norveška i Finska. U trci za domaćina borili su se i: Mađarska, Velika Britanija, Francuska i Portugal.

SDIBR je ovaj put glasalo za Mađarsko drušvo (MAROVITZ) zbog izuzetno dobre regionalne saradnje dva društva, kao i mogućnosti da veći broj naših članova zbog manjih troškova prisustvuje konferenciji. Takođe je skup informisan o još jednoj značajnoj međunarodnoj konferenciji, a to je MATEST, u Zagrebu (od 9. do 12. oktobra 2013.), čije će teme biti sertifikacija i standardizacija.

Skupština se kao i uvek odvijala u veoma lepoj i prijateljskoj atmosferi uz razmenu iskustava nacionalnih Društava iz oblasti IBR i zavarivanja uz stalno insistiranje na „etičkom kodu“ Društava, pri čemu se ne dozvoljava nijedna „radnja“ Društva druge zemlje u matičnoj, ako pre toga ne postoji dogovor/ugovor između Društava. Ovo se pogotovo odnosi na obuke i sertifikacije osoba koje nacionalno Društvo sprovodi u drugim zemljama!

Goran Sofronić

Podpredsednik SDIBR i član DUZS

 

{gallery}vesti/2013/11-04-2013{/gallery}